mastiekboom

Gezonde Grieken

De oude Grieken wisten het al. Wat je eet is belangrijk voor je gezondheid. De Griekse keuken (eigenlijk een groot deel van de mediterrane keuken) schotelt veel gevarieerde gerechten voor. De oude Grieken waren al gezonde Grieken.

Vergeet even de goedkope “Rhodos” schotel van de doorsnee Hollandse Griek, bestaande uit uitsluitend diverse soorten doorgebakken vlees, veel zout en een plakje tomaat. Maar denk wél aan in olijfolie bereide groenten en met olijfolie overgoten salades. En denk aan de verse vis, want de visserij staat nog steeds redelijk centraal daar. Denk vooral ook aan verse groenten en fruit, kruiden en specerijen.

De echte Griekse keuken is zuinig met koolhydraten. Bewerkt voedsel wordt zoveel mogelijk vermeden. Aan eiwitten geen gebrek, want een bescheiden hoeveelheid vlees, vis en zuivel zijn onderdeel van de Griekse maaltijd. Feitelijk zijn veel (moderne) gezond-eten-adviezen gebaseerd op recepten uit de Griekse keuken.

De oude Grieken waren dus al flink scheutig met olijfolie. Maar er zijn nog veel meer plantaardige voedingsmiddelen die goed voor de mens zijn. Ondanks de snelle digitale tamtam van vandaag de dag is een deel daarvan nog amper bekend bij ons in Nederland.

Mastiek (Mastiha, Masticha)

Zo is er een boom die slechts op een klein deel in de wereld een heel bijzondere stof produceert. Dat kleine deel is een Grieks eiland dat Chios heet. Hier groeien de zogenaamde mastiekbomen. Deze bomen zijn familie van de pistache. Alleen in het zuiden van dat ene eiland zijn de grond en het klimaat helemaal naar wens van deze kritische boom.

Aan het eind van de zomer gaan de mastiekbomen, met een beetje hulp van de mens, namelijk “huilen”. Uit de bast sijpelt heel langzaam een hars. Deze hars noemen we in Nederland mastiek. In het Grieks heet het Mastiha of Masticha. Lokaal wordt de hars ook wel de “tranen” genoemd.

Mastiektranen

Deze mastiekhars (vanaf nu: mastiek) valt op de grond, die zorgvuldig daarop is voorbereid. De gestolde druppeltjes hars worden handmatig opgeraapt en schoongemaakt. Dit is handwerk en dat is het al vele eeuwen. De mastiekbomen geven maar weinig hars af en het duurt een hele tijd voordat een boom volwassen genoeg is om dit te kunnen. Mastiek is door al deze aspecten zeldzaam en dus relatief duur. Chios mastiek is een beschermde productnaam en de hele werkwijze eromheen is cultureel erfgoed.

Veelzijdig

De mastiek uit Chios bezit ontzettend veel goede eigenschappen. De bewoners van dit eiland, maar ook van de omliggende eilanden (Lesbos, Samos) en de buren aan de overkant van de Egeïsche zee, Turkije, gebruiken de mastiek voor van alles. Door op de stukjes hars te kauwen worden tanden schoner en sterker en krijg je een frisse adem. Maar ook bij maag- en darmproblemen (zoals brandend maagzuur) wordt mastiek(poeder) gebruikt. Van de mastiekhars is ook mastiekolie te maken. Deze olie wordt met andere (goede) stoffen gemengd en gebruikt bij tal van huidproblemen: van wondjes en insectenbeten tot zonnebrand en eczeem. Het bijzondere is: dit doet men al honderden jaren.

Natuurlijk kruidengeneesmiddel

Een steeds groter deel van de wereld is zich nu aan het beseffen dat de natuur oplossingen biedt voor heel veel gezondheidsproblemen. Dat wat de oude Grieken al lang wisten is (pas) in 2015 officieel uitgesproken. De EMA (Europees Medicijnen Agentschap) heeft mastiek het predicaat “Natuurlijk Kruidengeneesmiddel” toegekend. Vooralsnog voor twee toepassingen, namelijk bij maag-en darmklachten en bij huidproblemen.

Gelukkig wordt mastiek nu verder onderzocht, maar nog niet álle componenten zijn ontdekt. Wel is inmiddels bekend dat het een antioxidant is. Het lijkt erop dat mastiek cholesterolverlagend werkt. Er zijn nu farmaceuten die mastiek als stof tegen huidveroudering en rimpels aan hun crèmes toevoegen. Een Frans tijdschrift heeft het ooit bestempeld als de “natuurlijke botox”.

Gezonde Grieken

Het bestaan van Chiosmastiek.nl is helemaal gebaseerd op het bestaan van mastiek. Wij zijn begonnen met de import en verkoop van mastiekproducten omdat wij enerzijds houden van Chios en anderzijds het ongelooflijk vinden dat veel mensen deze wonderbaarlijke puur plantaardige stof niet kennen. Wij zijn er trots op de producten van één van de eerste en zeker de beste fabrikanten aan te mogen bieden. Deze eerlijke fabrikant zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke samenstelling van de producten. Veelal worden (biologische) ingrediënten van Chios zelf gebruikt.

De eerste de beste

Helaas hebben ook meer commercieel gedreven partijen kennisgenomen van de stijgende populariteit van mastiek. Steeds meer merken en producten, waar (soms minder dan een druppel) mastiek in zit, komen op de markt. Met duur ogende verpakkingen en hoge prijzen wordt er veel aan reclame gespendeerd.

Maar bij ons kunt u verzekerd zijn van de hoogste kwaliteit mastiekproducten. Omdat wij de producten zo betaalbaar mogelijk willen houden zult u ze niet bij (de grote) winkelketens aantreffen.

Wij leveren de pure mastiektranen. Maar ook tot poeder vermalen stukjes. 100% Puur en zonder enige toevoeging. Zoals de oude Grieken het ook gebruikten. Van homeopathische tandpasta en mondwater zonder fluoride en alcohol tot gecertificeerd hypoallergene handcrème. En van diverse sulfaatvrije shampoos tot superieure bodylotion. Het aanbod is ruim. Kijkt u eens rond op deze website.

Winkel