Chios Mastiek

Reeds duizenden jaren geprezen door de Grieken en de Turken, maar vrijwel onbekend in Nederland: Chios Mastiek.

Chios Mastiek

Wat is Chios Mastiek?

Het is de hars van mastiekbomen die groeien op het Griekse eiland Chios.

Is het bijzonder?

De hars is zeer bijzonder omdat het helemaal vol zit met stoffen die goed voor ons zijn. Ook bijzonder is dat alleen de bomen op dat ene Griekse eiland bruikbare hars leveren. De hars stolt namelijk na een tijdje en daardoor kan het verwerkt worden. Dat kristalliseren gebeurt alleen op dat eiland. Er is vaak geprobeerd de hars ook op andere plaatsen in de wereld te laten kristalliseren, ook op het noordelijk deel van Chios, maar dat is tot op heden nooit gelukt. Veel inwoners van het eiland zijn betrokken bij de teelt van de mastiekbomen. Omdat de hars zo bijzonder is en het een belangrijk product is voor de bevolking van Chios is het in 2014 door UNESCO op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. Doordat het door UNESCO als  immaterieel cultureel erfgoed wordt gezien is het een beschermd product. De Europese Unie heeft de mastiek van het Griekse eiland al veel langer erkend als Protected Destination of Origin (PDO).

Waarom is het dan zo goed voor ons?

Mastiek zorgt voor een gezond lichaam. Het houdt onze huid gezond, maar ook onze tanden en zelfs onze spijsvertering. Het houdt onze huid gezond omdat de hars zorgt voor een versneld huidherstel. Diverse huidproblemen worden opgelost met mastiek. Het helpt bij ontstekingen en bij de genezing van wondjes (ook brandwonden en verbranding door de zon), maar het vermindert ook rimpels. Men noemt het wel eens de “natuurlijke botox”. Zonder tandplak minder gaatjes en zijn er dus geen chemische stoffen nodig, zoals triclosan. Dat laatste wordt ook gebruikt in ontsmettende handzeep. Daar is dus een prima natuurlijk alternatief voor: handzeep met mastiek.

Mastiektranen

Wanneer de hars wordt vermalen tot een fijn poeder ontstaat een middel dat goed is voor onze darmen. Het wordt toegepast bij onder andere het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De mastiek brengt de (dikke)darm tot rust. Het poeder is ook als “maagpoeder” te gebruiken. In dat geval kan het helpen bij brandend maagzuur. De hars barst van de plantensterolen. Plantensterolen helpen een hoog cholesterol te verlagen.

Is dat allemaal bewezen?

De positieve werking op onze huid, ons gebit en in onze darmen en maag is niet alleen al door Hippocrates en Dioscorides genoemd (vele eeuwen geleden!), maar wordt al eeuwen onderkend door mensen uit de omgeving van Chios. Niet voor niets hebben in de oudheid de Turken tijdens hun strijdtochten Chios ontzien.
Maar het echte bewijs is door de EMA (het Europees Medisch Agentschap) in 2015 geleverd door Chios Mastiek het predikaat “Natuurlijk Kruiden Geneesmiddel” (HPMC) te geven. Met name de werking op de huid en ons spijsverteringssysteem zijn daarbij benadrukt.

Mastiek bij Chiosmastiek.nl

In 2013 kregen we het idee, na enkele malen op Chios zelf de mastiek gezien en geprobeerd te hebben, Nederland kennis te laten maken met mastiek. We hebben een fabrikant gezocht én gevonden die de mastiek met “eerbied” behandelt. Die fabrikant heet Anemos. Anemos is eigendom van 2 Griekse heren die in hun jeugd zelf de mastiek teelden en er letterlijk altijd middenin hebben gezeten. Anemos maakt verzorgingsproducten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Vaak worden biologische ingrediënten van het eiland zelf gebruikt. Op Chios groeien veel kruiden, maar ook de typische Chiotische mandarijnen. De tandpasta bevat bijvoorbeeld biologische kamille, munt of mandarijn van het eiland. Ook de 100% natuurlijke zeep bevat lokale kruiden.

Over de ingrediënten van onze producten doen we niet geheimzinnig. Op onze website vindt u van alle producten de officiële INCI-lijst, een accuraat overzicht van alle bestanddelen. De producten zijn qua bestanddelen volledig up-to-date. In de gezichtscrèmes worden bijvoorbeeld hyaluronzuur en allantoïne gebruikt. Het gebruik van twijfelachtige stoffen wordt vermeden. Op veel producten staat op de verpakking een percentage natuurlijkheid. Bijvoorbeeld op de shampoos, waar dit percentage tot 97,6 oploopt.

Dat brengt mij op de relatief eenvoudige flesjes, tubes en potjes. Deze verpakkingen zijn eenvoudig en voorzien van bescheiden labels en teksten. Het gaat immers om de inhoud! En door die soberheid kunnen de producten voor eerlijke prijzen worden aangeboden.

Winkel Contact