Chios Mastiek

Reeds vele eeuwen geprezen door de Grieken, maar vrijwel onbekend in Nederland: Chios Mastiek (in het Grieks: Chios mastiha, of masticha en in het Engels: mastic).

Chios Mastiek

Wat is Chios Mastiek?

Het is de hars van mastiekbomen. Die groeien op het Griekse eiland Chios.

Is het bijzonder?

De hars is zeer bijzonder omdat het helemaal vol zit met stoffen die goed voor ons zijn. Ook bijzonder is dat alleen de bomen op dat ene Griekse eiland bruikbare hars leveren. De hars stolt namelijk na een tijdje en daardoor kan het verwerkt worden. Dat stollen gebeurt alleen op dat eiland. Er is vaak geprobeerd de hars ook op andere plaatsen in de wereld bruikbaar te maken, ook op het noordelijk deel van Chios, maar dat is tot op heden nooit gelukt. Veel inwoners van het eiland zijn betrokken bij de teelt van de mastiekbomen.

De hars is bijzonder en het is een uniek product van Chios. Feitelijk gaat het oogsten van de mastiek nog hetzelfde als duizend jaar geleden. Het is veel handwerk om de hars te oogsten en geschikt te maken voor verdere verwerking. Er is sprake van een heuse mastiek-cultuur. Zelfs de architectuur is uniek en de huizen hebben een uiterlijk dat ook al uniek in de wereld is. Mastiek is voor de Chioten van groot belang. Ruim 4.500 mensen werken in de mastiek. Dat is een groot deel van het totaal aantal inwoners.
Om die redenen is het in 2014 door UNESCO op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. De Europese Unie heeft de mastiek van het Griekse eiland al veel langer erkend als Protected Destination of Origin (PDO).

Waarom is Chios Mastiek dan zo goed voor ons?

Mastiek zorgt voor een gezond lichaam. Het houdt onze huid gezond, maar ook onze tanden en zelfs onze spijsvertering. Het houdt onze huid gezond omdat de hars zorgt voor versneld huidherstel.

De mastiek olie helpt namelijk het benodigde vocht van de huid te behouden. Tevens zorgt de mastiek voor de verwijdering van dode huidcellen. En het zorgt voor de vervanging daarvan door nieuwe, gezonde cellen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mastiek olie een sterke antibacteriële en schimmelwerende werking heeft. Bovendien remt het ontstekingen en is het een antioxidant.

Diverse huidproblemen worden opgelost met mastiek. Het helpt bij ontstekingen en bij de genezing van wondjes (ook brandwonden en verbranding door de zon), maar het vermindert ook rimpels. Men noemt het wel eens de “natuurlijke botox”.

Mastiek is antibacterieel. Het doodt de bacteriën die zorgen voor tandplak en gaatjes in onze tanden. Zonder tandplak minder gaatjes en zijn er dus geen chemische stoffen nodig. In tandpasta helpt het tegen ontstekingen, zoals gingivitis. In ontsmettende handzeep zit vaak triclosan, een niet ongevaarlijke chemische stof. Daar is dus een prima natuurlijk alternatief voor: handzeep met mastiek.

Mastiek maagpoeder

Wanneer de hars wordt vermalen tot een fijn poeder ontstaat een middel dat goed is voor onze darmen. Het wordt toegepast bij onder andere het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De mastiek brengt de (dikke)darm tot rust. Het poeder is ook als “maagpoeder” te gebruiken. In dat geval kan het helpen bij brandend maagzuur. In de hars zitten polyfenolen en Triterpenen. Deze helpen o.a. een hoog cholesterol te verlagen. Er zijn meerdere instellingen met een website die ingaan op de toepassingen en werkzame stoffen van Chios mastiek. Eén daarvan is naar onze mening goed leesbaar. Dat is: mens-en-gezondheid.infonu.nl. Zoek in het zoekveld op de site naar “mastiekboom”, of “polyfenolen” en er verschijnt veel achtergrond informatie.

Is dat allemaal bewezen?

De positieve werking op onze huid, ons gebit en in onze darmen en maag is niet alleen al door Hippocrates en Dioscorides genoemd (vele eeuwen geleden!), maar wordt al eeuwen onderkend door mensen uit de omgeving van Chios. Niet voor niets hebben in het verleden de Turken tijdens hun strijdtochten Chios meermaals ontzien.
Maar het echte bewijs is door de EMA (het Europees Medisch Agentschap) in 2015 geleverd door Chios Mastiek het predikaat “Natuurlijk Kruiden Geneesmiddel” (HPMC) te geven. Met name de werking op de huid en ons spijsverteringssysteem zijn daarbij benadrukt.

Begin 2021 hebben 5 Zuid Koreaanse universiteiten en een Amerikaanse aangetoond dat Chios mastiek effectief werkt tegen griep (het influenza A virus). Zij stellen dat pure Chios mastiek het aantal virale deeltjes in grote mate vermindert. Bovendien bleek tijdens de test bij muizen de sterfte door het virus veel minder voor te komen.

Momenteel vindt onderzoek plaats naar de toepassing van mastiek als cholesterol verlagend middel. Evenals onderzoek om mastiek te gebruiken als middel tegen (slag)aderverkalking.

Chios Mastiek bij Chiosmastiek.nl

In 2013 kregen we het idee, na enkele malen op Chios zelf de (producten met) mastiek gezien en geprobeerd te hebben, Nederland kennis te laten maken met mastiek. We hebben een fabrikant gezocht én gevonden die de mastiek met “eerbied” behandelt. Die fabrikant heet Anemos. Dit bedrijf is eigendom van 2 Griekse heren die in hun jeugd zelf de mastiek teelden en er letterlijk nog steeds middenin zitten.

Hydraterende gezichtscremeAnemos maakt verzorgingsproducten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Vaak worden biologische ingrediënten van het eiland zelf gebruikt. Op Chios groeien veel kruiden, maar ook de typische Chiotische mandarijnen. De tandpasta bevat bijvoorbeeld biologische kamille, munt of mandarijn van het eiland. Ook de 100% natuurlijke zeep bevat lokale kruiden. Het bedrijf was één van de eerste die de potentie van mastiek begreep. Het heeft meerdere primeurs op haar naam staan. Zoals de eerste zeep met mastiek, maar ook de eerste tandpasta met mastiek. En tevens het eerste mondwater en zelfs de eerste frisdrank met deze unieke hars. En nog veel meer.

Anemos werkt samen met de beste (internationale) cosmetica experts om met de beste ingrediënten de beste formules te maken. Hierbij vermijden zij voor zover mogelijk het gebruik van (goedkope) chemische stoffen. Met name als er een natuurlijk alternatief bestaat. Of waarvan bekend is dat ze irriterend zijn of  ervan “verdacht” worden problemen te kunnen geven.

Chios mastiek is het

De populariteit van mastiek neemt toe. Vooral nu de EMA de goede werking op de huid heeft bevestigd. Daardoor verschijnen er steeds meer merken die producten met mastiek aanbieden.
Er is bijvoorbeeld steeds meer tandpasta met mastiek te koop. En huidproducten in soms hele mooie flesjes en potjes.

Maar de samenstelling van al deze producten is heel anders. Vaak zie je hier juist wél goedkope en twijfelachtige bestanddelen terug, ondanks de mooie woorden en beloften. Een aantal van deze bedrijven moet het dan ook vooral hebben van een flitsende marketing.

Duidelijk over wat er in zit

Over de ingrediënten van onze producten doen we niet geheimzinnig. Op onze website vindt u van alle producten de officiële INCI-lijst, een accuraat overzicht van alle bestanddelen. De producten zijn qua bestanddelen volledig up-to-date. In de gezichtscrèmes worden bijvoorbeeld hyaluronzuur en allantoïne gebruikt. Bijvoorbeeld in de zonnebrandcrème doen de nieuwste UVA en UVB filters hun werk, en geen nano-metaaldeeltjes. Op veel producten staat op de verpakking een percentage natuurlijkheid. Bijvoorbeeld op de shampoos, waar dit percentage tot 97,6 oploopt.

Dat brengt mij op de relatief eenvoudige flesjes, tubes en potjes. Deze verpakkingen zijn eenvoudig en voorzien van bescheiden labels en teksten. Daarnaast wordt niet veel aan marketing gedaan. Dat is ook niet nodig, gezien de kwaliteit van de producten. Kwaliteit bewijst zichzelf. Gelukkig kan daardoor ook de prijs bescheiden blijven.

Winkel Contact