Chios mastiha

Eigenschappen en toepassingen mastiek

Het beschrijven van alle eigenschappen en toepassingen van mastiek zal veel leesvoer opleveren. Daarom wil ik het beperken tot de meest interessante zaken. Chios mastiek (in het Grieks: mastiha, of masticha) heeft namelijk erg veel bruikbare eigenschappen en kent dan ook veel toepassingen.
Een aantal eigenschappen is bewezen. Sommige daarvan zijn al eeuwen bekend, maar zijn pas onlangs officieel erkend. Bijvoorbeeld in 2015 door het Europees Medicijnen Agentschap (EMA). De EMA heeft Chios mastiek beoordeeld als een (traditioneel) natuurlijk kruiden geneesmiddel (HPMC). De heilzame werking op onze maag en darmen en op onze huid is daarbij vastgesteld.

Eigenschappen en toepassingen mastiek

Zo heeft mastiek antibacteriële eigenschappen, is het antischimmel en werkt tevens als een oraal antisepticum (ontsmet de mond). Bovendien absorbeert het cholesterol. Maar het helpt ook de spijsvertering, verstevigt het tandvlees en geneest wonden.

Inmiddels is wetenschappelijk vastgesteld dat het maagzweren kan genezen, en dat het dat zelfs al met kleine hoeveelheden mastiek kan.

Toepassing van mastiek als onderdeel van verbanden voor de genezing van wonden en als middel voor huidherstel.

Uit relevante publicaties blijkt dat mastiek uitstekende eigenschappen bezit voor de genezing van wonden. Daarbij heeft het hechtende eigenschappen. Hierbij heeft het geen ongewenste neveneffecten op de huid (waaronder dermatitis en verkleuring van de huid). Dit in tegenstelling tot andere, veel gebruikte producten voor wondherstel, die dat juist wel hebben.

Deze unieke natuurlijke hars wordt reeds vaker gebruikt als bestanddeel van verbanden, pleisters, kompressen en andere middelen die worden toegepast voor de bescherming en genezing van wonden. Alsmede bij postoperatieve incisies.

Toepassing in de tandheelkunde en de orthodontie.

In de tandheelkunde wordt mastiek gebruikt als onderdeel van tandvullingen en voor tandvormen. Kauwen op mastiek helpt bij mond-desinfectie. Maar het helpt ook bij het verminderen van diverse tandproblemen. Tevens draagt het bij aan het versterken van het tandvlees.

Daarnaast bevochtigt het de mondholte, omdat het de aanmaak van speeksel stimuleert. Hierbij reinigt het en verfrist het de mond. Kauwen op mastiek elimineert of remt de vorming van microbiële tandplak aanzienlijk.

Elma kauwgom zonder suiker

Daarom helpt het cariës (gaatjes door tandbederf) en parodontale problemen, zoals tandvlees ontsteking, te voorkomen. Ten slotte wordt tegenwoordig de eugenol uit mastiek olie in de tandheelkunde gebruikt als een antiseptische en kalmerende stof. Overigens is dit de typische geur die u ruikt bij de tandarts. Mastiek wordt gebruikt als tandpasta en ingrediënt van mondspoelingen ten behoeve van de reiniging en desinfectie van de mondholte.

Medicinaal en farmaceutisch gebruik

Recente studies, uitgevoerd door de universiteit van Nottingham en gepubliceerd in het betrouwbare medische tijdschrift The New England Journal of Medicine, tonen aan dat mastiek de helicobacter Pylori bacterie bestrijdt. Deze bacterie veroorzaakt maagproblemen, waarbij het ook verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van maagzweren.

Momenteel bestuderen universiteiten in Griekenland en daarbuiten de werking van mastiek met betrekking tot diabetes. En ook de verlaging van cholesterol en triglyceriden. Het is ook het vermelden waard om het positieve effect van mastiek op de leverfunctie te vermelden, waarbij het de ontgiftende activiteit ervan stimuleert. Tegenwoordig zijn producten zoals mastiek-poeder, mastiek-capsules en nog veel meer op de markt en worden ze door veel mensen gebruikt voor de behandeling van de bovengenoemde gezondheidsproblemen.

Mastiek maagpoeder

Mastiek wordt ook gebruikt in zalven tegen brandwonden en wonden door bevriezing, en tegen tal van huidproblemen en in diverse pleisters.

Industrieel gebruik

Mastiek is gedeeltelijk oplosbaar in alcohol en volledig oplosbaar in ether, terpentine en andere organische oplosmiddelen. Daarom wordt het op grote schaal gebruikt in de industrie.

Mastiek-olie wordt gebruikt als geurstof. En tevens als stabilisator voor geurstoffen. In de textiel- en katoenindustrie wordt het gebruikt als stabilisator van kleurstoffen voor textiel, en dan vooral voor zijde. In de elastieken- en kunststofindustrie, bij de productie van kleuren, lijmen en kleefstoffen, bij kamferproductie en in kleurendruk, wordt mastiek gebruikt als een stabilisator voor kleurstoffen.

Maar mastiek wordt ook al geruime tijd gebruikt voor het maken van hoogwaardige vernissen voor muziekinstrumenten (zoals violen) en voor vliegtuigen, meubels enz.

Het gebruik van natuurlijke mastiek bij het koken, bakken en als zoetmaker

Chios mastiek is één van de oudste bekende specerijen uit het gebied rond de Middellandse Zee. Het leent zijn kenmerkende aroma aan veel voedingsmiddelen.

Mastiek wordt traditioneel gebruikt als smaakstof voor feestelijk brood, brioches en koekjes. In bepaalde delen van Griekenland, meestal de eilanden in de Egeïsche Zee, wordt mastiek vaak gebruikt als smaakstof voor paassnoepjes. Mastiek vind je ook in zoetwaren, meestal voor desserts met mastiekaroma’s en voor een heerlijk ijs bekend als “kaimaki”. Dat ijs heeft een specifieke, taaie en vezelige textuur, dankzij de toevoeging van Chios mastiek als verdikkingsmiddel. Maar moderne Griekse chef-koks hebben bewezen dat deze specerij met zijn unieke aromatische, houtachtige en dennenachtige, exotische smaak goed samengaat met veel voedingsmiddelen. Zelfs met chocolade. Overigens is ook de koffie met mastiek bekend. Er zijn ook diverse drankjes met mastiek te koop. Zoals likeur, maar ook ouzo met mastiek. Overigens bevatte de eerste retsina ook mastiekhars, maar dit is later vervangen door het goedkopere dennenhars.

Snoepjes met zachte vulling

Daarnaast fungeert mastiek als een belangrijk voedingssupplement, vooral in geval van gebrek aan sporenelementen.

In Griekenland en Cyprus gebruiken ze het ook om brood op smaak te brengen. In Libanon en Syrië maken ze een soort traditionele kaas met mastiek-smaak.

Veel Arabieren beschouwen mastiek als een luxe middel voor het op smaak brengen van voedsel, snoep of melk.

Tegenwoordig wordt een verscheidenheid aan producten gemaakt van de mastiekhars, waaronder alcoholische dranken, kauwgom, snoep, frisdrank, crèmes, lotions, tandpasta’s, kruiden en nog meer. Terwijl de feitelijk belangrijkste toepassing, in de medische industrie, inmiddels in de hele wereld toeneemt.

Natuurlijke gezichtsverzorging met Mastiek

Eigenschappen van Chios mastiek

Mastiek bestaat uit honderden componenten, waarvan slechts 80 in identificeerbare hoeveelheden. Een dergelijke hoeveelheid rechtvaardigt waarschijnlijk de meervoudige eigenschappen en toepassingen van mastiek en mastiekolie. Zowel op het gebied van de voedselindustrie, de gezondheid en de cosmetische zorg.

Antimicrobiële werking van mastiekolie

Met betrekking tot de antimicrobiële werking van de etherische olie van mastiek (mastiek olie) zijn aanzienlijke onderzoeksactiviteiten uitgevoerd. Onderzoekers hebben met name vastgesteld dat wanneer mastiekolie in een groeimedium is opgenomen, het de groeisnelheid daarvan kan vertragen. Maar het kan ook microben, bacteriën en pathogene micro-organismen elimineren!

mastiek olie

De resultaten van dergelijke onderzoeken bevestigen de belangrijke antimicrobiële en antischimmelwerking van mastiekolie. Dankzij dat feit groeit het verdere gebruik ervan als component van farmaceutische en verzorgingsproducten gestaag.

Chios Mastiek in relatie tot mondhygiëne en tandheelkundig onderzoek

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het kauwen op natuurlijke mastiek effectief is voor het versterken van ons tandvlees. Bovenop alle relevante gunstige effecten op de gezondheid van ons gebit. Verder is het bevestigd dat natuurlijke mastiek, in tegenstelling tot gewoon kauwgom, meer speekselvorming veroorzaakt. Dit geeft dan een groter gevoel van frisheid en reinheid van de mond. Tevens is bewezen dat het verlichting geeft bij mensen die last hebben van een droge mond, een kwaal die veel voorkomt bij ouderen.

Natuurlijke mondverzorging

Mastiek als een beschermend middel tegen atherosclerose

Onlangs heeft er een intense wetenschappelijke studie plaatsgevonden met betrekking tot het gebruik van natuurlijke antioxidanten als beschermende middelen tegen (slag)aderverkalking.

Vanwege hun samenstelling bieden deze stoffen bescherming tegen de vorming van atheromateuze plaques (verdikking van de aderwand), waardoor het risico op atherosclerose en hartziekten wordt voorkomen. De aanwezigheid van fenolmoleculen, triterpenische verbindingen en fytosterolen als componenten van Chios mastiek is vooral belangrijk vanwege hun werking tegen de oxidatie van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL). En dat is een belangrijk bewijs voor het potentiële antioxiderende effect. Onderzoeksactiviteiten op dat gebied bevinden zich nog in een experimenteel stadium. In elk geval zijn de resultaten die tot nu toe zijn gepubliceerd bijzonder bemoedigend en wijzen op een realistische mogelijkheid mastiek te gebruiken als een natuurlijk antioxidant.

De toepassing van Chios mastiek op het gebied van preventie en behandeling van ziekten in ons spijsverteringssysteem

De resultaten van recente wetenschappelijke studies met betrekking tot de therapeutische werking van mastiek met betrekking tot aandoeningen van het peptische systeem zijn met name het vermelden waard.

Sinds de oudheid is het bekend dat Chios mastiek een sterk positief effect heeft bij maagproblemen. Bijvoorbeeld bij de vermindering van gastro-intestinale aandoeningen, dyspepsie, buikpijn, maagzweren, enz.

“Waarom maagzuur goed voor je is”. Dit is de titel van het boek van Jonathan V. Wright (arts) en Lane lenard (doctor). Zij beschrijven tal van problemen door teveel of juist te weinig maagzuur. De schrijvers zijn bepaald geen voorstanders van chemische stoffen! Zij besteden een heel hoofdstuk aan Chios mastiek. Een goed leesbaar boek en heel leerzaam. ISBN 9789079872497. Uitgeverij: Succesboeken.nl

Stukjes pure Mastiek

Tegenwoordig hebben wetenschappelijke, laboratorium- en klinische studies deze misschien wel belangrijkste toepassing van Chios mastiek bevestigd. De eerste onderzoeksinspanningen werden uitgevoerd in universitaire stichtingen en klinieken in de Arabische wereld, gebieden waar het gebruik van Chios mastiek reeds wijd verbreid was en nog steeds is.

Bronnen:
Europees Medicijnen Agentschap – Herbal monograph/draft european union herbal monograph pistacia lentiscus resin mastix
Langenheim JH. Plant Resins. Chemistry, Evolution, Ecology, and Ethnobotany. Timber Press Portland/Cambridge 2003:385
Pharmaca Pura fytotherapie – Geurige tranen die vrolijk maken, troosten en genezen
The Chios mastiha growers association – Medical and scientific reports
Plants for a future – Pistacia lentiscus Mastic TreeAnemos, Chios – Mastic uses and properties

Nog meer over de eigenschappen en toepassingen van mastiek

Lees hier het artikel van juli 2019 in de New York Times. Hierin worden nog meer eigenschappen en toepassingen van mastiek genoemd. Ook veel van de meer dan 500 commentaren op de tekst zijn het lezen waard. Er zijn meerdere instellingen met een website die ingaan op de toepassingen en werkzame stoffen van Chios mastiek. Eén daarvan is naar onze mening goed leesbaar. Dat is: mens-en-gezondheid.infonu.nl. Zoek in het zoekveld op de site naar “mastiekboom”, of “polyfenolen” en er verschijnt veel achtergrond informatie.