Griekse wijn

Eén van de oudste Griekse producten is wijn. De oude Grieken maakten al duizenden jaren geleden wijn. Zij waren daarmee zo’n beetje de eerste! Feitelijk waren de Grieken de leermeesters en onmisbaar voor de Franse en Italiaanse wijnbouw. Door onder andere diverse oorlogen is de Griekse wijnbouw pas na WO II weer tot bloei gekomen. Griekse wijn is allang niet meer alleen de bekende harswijn (Retsina), maar behoort nu tot de beste ter wereld!

Griekse wijn

Allereerst voeren wij de wijnen van het wijnhuis Papaioannou uit de Pelopennoses. Dit is het gebied waar de bekende Griekse wijn Nemea vandaan komt. Nemea is ook de naam van een officiële wijnstreek. Net als bij Franse wijn krijgt ook hier de wijn de naam van het gebied waar de druif vandaan komt. Als de “Nemea” druif uit een andere streek komt, mag de wijn dus niet Nemea heten, maar hoeft dan niet minder goed of lekker te zijn! Tevens voeren wij de wijnen van het wijnhuis Michalakis uit Kreta. Dit is een groot wijnhuis met een breed assortiment. Daarnaast leveren we een unieke en frisse, soepele rosé uit Evia (Euboea).

Papaioannou

Het wijnhuis Papaioannou bestaat al sinds 1876 en is één van oudste van Griekenland. Thanasis Papaioannou gaat ervan uit dat wijn zijn unieke kenmerken moet behouden. Deze kenmerken komen van de druivensoort en de ligging van de wijngaard(en). Daarnaast vindt hij dat de wijnbouw in een biologisch evenwicht met de omgeving moet plaatsvinden.

De familie heeft wijngaarden in privébezit op verschillende locaties van Nemea. Daardoor kunnen diverse soorten druiven in een optimaal eco systeem groeien. Hierdoor komt uit ieder druiven soort het best mogelijke.
Papaioannou maakt de échte Nemea wijnen!
U vindt de Griekse wijnen van dit wijnhuis in veel restaurants (niet alleen de Griekse!) over de hele wereld en ook in Nederland. Daarnaast hebben ze heel veel internationale prijzen gewonnen.

Michalakis

Van Michalakis bieden wij o.a. enkele tafelwijnen. Deze wijnen worden veel geschonken in restaurants in heel Griekenland. Die van Michalakis zijn goed te combineren met heel veel gerechten en zijn van hoge kwaliteit voor een prima prijs. Ook hun halfzoete wijnen (imiglykos) zijn heel bekend. Michalakis maakt (veel) meer wijn dan hun Vin de Crete’s en Lato’s. Hun “Cuvee” is een heerlijke volle wijn die de concurrentie met veel duurdere wijnen aan kan.

Het wijnhuis heeft de ambitie om Kretenzer wijn te maken die hoog moet staan in de internationale wijnscene. Daarbij cultiveren ze hun wijngaarden met liefde en passie. Helemaal volgens familietraditie. Daarbij passen ze de nieuwste landbouwtechnieken toe. Maar ze schuwen hierbij niet de nieuwste (duurzame) technieken te gebruiken.

Petriesa

Het Griekse wijnhuis Petriessa maakt diverse rode en witte wijnen en ook heerlijke rosé.
Twee vrienden bezitten het landgoed Petriessa, 150 hectare groot. Zij beheren hun wijngaard in de zone Ritsona met veel liefde voor goede wijn. Zij verbouwen zo’n 9 druiven rassen. Niet alleen de inheemse rassen, maar bijvoorbeeld ook Syrah en Merlot.
Hun wijnmakerij, in het zuiden van het eiland, maakt jaarlijks 150.000 flessen wijn. Zij maken hun wijn nog op de klassieke wijze en zijn trots op het resultaat. Dit is Griekse wijn die hoog scoort bij wijnkenners.

Liever geen Griekse wijn?

Bent u geen wijndrinker, maar heeft u liever fris, koffie of thee? Dan vindt u bij ons heerlijke Griekse koffie met echte Chios mastiek, de lekkerste oploskoffie voor echte Griekse frappé, bergthee en de eerste (en beste) frisdrank met Chios mastiek.